رعایت بهداشت موی کودکان و به ویژه نوزادان، ممکن است به یکی از چالشیترین مراحل مراقبت از آنها برای پدران و مادران تبدیل شود. طریقه شستشو، استفاده از لوسیونها و شامپوهای مناسب برای کودکان، سرد و گرم شدن هوا و تاثیرات آنها بر روی موی کودک، نوع و جنس موی کودکان و مواردی از این دست، هر کدام به تنهایی میتوانند آزاردهنده باشند. با اطمینان به شما میگوییم، تنها با صرف دقایقی برای خواندن این مقاله، پاسخ تمامی سوالات خود را در رابطه با مراقبت از موی فرزند دلبندتان خواهید گرفت.
باید گفت بهترین نوع مراقبت و محافظت از بهداشت موی کودکان، شستشوی موی آنها و مراحل پس از آن است. شستشوی موی کودک به عوامل زیادی بستگی دارد. از جمله این عوامل میتوان به نوع و جنس موی کودک اعم از خشک، چرب، معمولی، وز، مجعد و ... اشاره کرد. همچنین رژیم غذایی و تغذیه مناسب و سالم، امر بسیار مهمی در محافظت از موی کودکان محسوب میشود.
بهترین روش مراقبت از موی کودک، شستن به موقع و درست آن است. در دو هفته ابتدایی تولد نوزاد، توصیه میشود که موی نوزاد شسته نشود، بلکه هر 3 روز یکبار، یک ابر یا اسفنج نرم را مرطوب نموده و سر نوزاد خود را با این روش شستشو نمایید. زمانی که بند ناف نوزاد بیفتد، میتوانید سر نوزاد را با شامپوهای مخصوص شستشو دهید. شامپوهای مخصوص کودکان چشم را نمیسوزانند و PH آنها باید پایینتر از 5.5 الی 6 باشد. PH بالا به دلیل آسیب به کوتیکول، باعت شکنندگی موی کودک خواهد شد.
هنگامی که کودک به سن رشد رسید و اصطلاحا نوپا شد، معمولا بهتر است هفتهای سه مرتبه موی کودکتان شسته شود. البته دفعات شستشوی موی کودک، به جنس موی او نیز بستگی دارد. موهای صاف، خشک، چرب و مجعد شستشوی مخصوص به خود را دارند.
برای موهای صاف و معمولی یا اصطلاحا موی لخت، شستشوی یک یا دو بار در هفته کفایت میکند. موهای صاف و چرب را هر روز و یا یک روز درمیان باید شستشو داد. همچنین موهای خشک و مجعد، باید هفتهای یکبار و یا هر 10 روز یکبار شستشو شوند. یادآوری این نکته مهم است که شستشوی کم و یا بیش از اندازه موهای کودک، میتواند در دراز مدت آسیبهای جدی به مو و همچنین پوست سر کودک وارد کند.
داشتن تغذیه مناسب و سالم و همچنین رژیم غذایی درست، اثر بسزایی در رشد مو و عدم ریزش موی کودکان خواهد داشت. با شناخت اینکه چه نوع غذایی برای محافظت از مو مفید است، میتوانید از اثرات مخرب بر موی سر کودک خود در دراز مدت جلوگیری نمایید. در ادامه به معرفی برخی از این مواد غذایی میپردازیم:
باید به این نکته توجه داشته باشید که تغذیه نامناسب نیز میتواند برای سلامت موهای کودک شما مضر باشد. رژیمهای غذایی غلط باعث پایین آمدن کالری در بدن شده و موجب ریزش مو میگردد. همچنین مصرف شیرینکنندههای مصنوعی باعث آسیب به موی سر و نازک شدن آن میشود.
برای اینکه کودک شما بتواند موی سالمی داشته باشد، نیاز است که به انجام یکسری از کارها مداومت ورزد. در ادامه به معرفی و تشریح برخی از این موارد میپردازیم:
شانه زدن موی سر یک امر بسیار لازم، چه در زیبایی مو و چه در سلامت موی سر میباشد. شانه کردن، باعث افزایش گردش خون در پوست سر و تقویت ریشه مو میگردد. البته باید این نکته را در نظر بگیرید که شانه کردن اضافی موی سر، موجب شوره زدن، از بین رفتن کوتیکول مو، و چرب شدن پوست سر میشود. همچنین باید موی کودک خود را در حالت خشک شانه بزنید، موی خیس و مرطوب نسبت به موی خشک آسیبپذیرتر است و شانه کردن موی خیس به مرور باعث ریزش موی سر میگردد.
اصلیترین نکته برای انتخاب شامپوی کودک، جنس موی کودکتان است. شامپوهای مخصوص موهای خشک، چرب و معمولی. پس از شناخت موی کودک و شامپوی مناسب آن، باید به نکات دیگری نیز توجه شود. شامپوی انتخاب شده باید بدون سوزش چشم بوده و PH آن حدود 5.5 باشد. یعنی نه اسیدی و نه قلیایی باشد. همچنین از انتخاب شامپوی شیمیایی اجتناب کنید. شامپوی کودک حدالامکان باید طبیعی و همچنین ویتامینه باشد.
لوسیونها و نرمکنندههای مو نیز میتوانند تاثیر بسزایی در مراقبت از موی کودک داشته باشند. نرمکنندههای مو باعث باز شدن گره مو و در نتیجه شانه کردن راحتتر موی سر کودک میشوند. حالتپذیری بهتر و حجمدهنگی به موی سر نیز از دیگر فواید استفاده از لوسیون موی کودک میباشد.
اصلاح به هنگام موی سر کودک، یکی از مهمترین موارد در محافظت از موی کودکان محسوب میشود. معممولا بهترین سن برای اصلاح موی کودک، از 2 سالگی به بعد است، اما در صورتی که کودک موهای بلند و پرپشتی داشته باشد، اصلاح مو از 18 ماهگی نیز توصیه میشود. پس از اولین اصلاح، هر 2 یا 3 ماه یکبار، حدود 2 سانتیمتر از موی کودک اصلاح گردد.
همانطور که شانه کردن، شامپو زدن، استفاده از نرم کننده و اصلاح به موقع مو، اثرات مفیدی در محافظت از موی کودک دارد، انجام بیش از اندازه و حتی استفاده کلی از برخی موارد میتواند در مراقبت از موی کودک مخرب باشد. استفاده بیش از اندازه از سشوار و داغ شدن پوست سر کودک بسیار مضر است. تیغ زدن موی کودک را به طور کلی فراموش کنید. سر کودکان به دلیل پوست نرمی که دارد، در مقابل تیغ زدن آسیب پذیر است و حتی ممکن است کودک با تکان دادن سر خود، باعث بریدگی روی پوست سر شود.